تهویه مطبوع از جمله اصطلاحات رایج این روزها در بخش های مختلف به ویژه بخش ساخت و ساز می باشد. از آنجایی که تهویه مطبوع می تواند به طور مستقیم بر کیفیت و سطح استاندارد فضای محیط زندگی افراد تاثیر گذار باشد توجه و بررسی سیستم های موجود در این زمینه بسیار حائز اهمیت است. در سیستم های تهویه مطبوع با به کار گیری روش های مختلف به صورت اتوماتیک شرایط هوا که شامل درجه حرارت به عنوان رکن اصلی، رطوبت هوا، سرعت وزش هوا و غیره به عنوان ارکان فرعی می باشد؛ ثابت می ماند.
انواع سیستم تهویه مطبوع
به طور کلی می توان انواع سیستم های تهویه مطبوع موجود در بازار را در دو دسته سیستم های مستقل و سیستم های مرکزی طبقه بندی نمود. در انتخاب نوع سیستم تهویه مطبوع مسائلی هم چون موقعیت مکانی سازه، نوع کاربری سازه، متراژ واحد های موجود در سازه، مسائل اقتصادی و غیره بسیار تاثیر گذار می باشند. در این مقاله به بررسی سیستم های مستقل به عنوان پرکاربرد ترین نوع سیستم تهویه مطبوع حال حاضر کشور پرداخته شده است.
سیستم های تهویه مطبوع مستقل
همانگونه که از اسم این نوع سیستم مشخص است سیستم های تهویه مطبوع مستقل برای هر واحد به صورت مستقل عمل می نمایند. انواع رایج این سیستم ها عبارت اند از:
کولر گازی و یا اسپلیت ها
کولرهای گازی و یا همان اسپلیت ها از جمله مرسوم ترین سیستم های موجود در بسیاری از ساختمان ها در شرایط آب و هوایی مختلف به ویژه مناطق مرطوب و یا اصطلاحا شرجی می باشند. اسپلت ها که به عنوان اقتصادی ترین سیستم های موجود در بازار شناخته می شوند به طور متوسط 12 سال عمر مفید دارند. در این سیستم ها با توجه به ترموستات به کار رفته امکان تنظیم دما فراهم می باشد و پس از رسیدن دما محیط به درجه حرارت تعیین شده فعالیت اسپلیت متوقف می گردد و همین مسئله می توانند در کاهش مصرف انرژی نیز موثر باشد.
داکت اسپلیت ها
داکت اسپلیت ها از نظر عملکرد به ویژه در بحث سرمایش مشابه اسپلیت ها می باشند و تنها در ظاهر با یک دیگر تفاوت دارند. به عبارت دقیق تر می توان گفت داکت اسپلیت ها، اسپلیت هایی هستند که یونیت داخلی آنها به صورت توکار اجرا می شود و در نهایت با استفاده از کانال کشی هوا مطبوع را وارد محیط می کند. از جمله موارد قابل توجه در این سیستم عدم امکان تنظیم دما برای قسمت های مختلف ساختمان، مصرف بالای انرژی نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع، هزینه های جانبی( از جمله هزینه کانال کشی، تامین برق سه فاز برای متراژ های بالاتر از 180 متر مربع و غیره) و صدای منتقل شده توسط کانال به فضای داخلی ساختمان می باشند که هریک از این موارد می توانند در انتخاب یا عدم انتخاب این نوع سیستم تاثیر به سزایی داشته باشند.
مینی چیلر ها
مینی چیلر ها که نسبت به سایر سیستم های تهویه مطبوع مستقل قیمت بالاتری دارند در حقیقا چیلر های کوچک شده بدون نیاز به فضای موتورخانه ای و مشکلات مربوط به سیستم های مرکزی می باشند. بر خلاف هزینه بالای خرید، این نوع سیستم ها در مقایسه با سایر سیستم های مستقل، مصرف انرژی پایین تری دارند و به دلیل تجمع کندانسورهای هر واحد تعداد کندانسورها کاهش می یابد البته فضای قابل توجه ای از تراس صرف کندانسور خواهد شد. از طرفی دیگر مواردی هم چون عدم نیاز به سقف کاذب برای اجرای کانال کشی، امکان استقلال دمایی در قسمت های مختلف ساختمان؛ توان بالا، هزینه های جانبی پایین، عدم ایجاد صدا و غیره نیز از جمله ویژگی های این نوع از سیستم های تهویه مطبوع می باشد.
برای دریافت جدیدترین مطالب در زمینه تاسیسات ساختمانی می توانید به بخش مقالات سایت گیتی هوم مراجعه نمایید.