با رشد جمعیت، ساختمان های بلند و خانه های آپارتمانی گسترش پیدا کردند که تعداد افراد زیادی را در خود جای دهند، بنابراین باید در هنگام حوادث راهی داشته باشند تا با حفظ جان خود از ساختمان خارج شوند. پلکان فرار ، راهی برای خروج افراد ساختمان در هنگام وقوع حوادث است که برای ساخت آن باید استانداردهای لازم رعایت شود. متاسفانه در کشور ایران در چند سال اخیر، شهروندان فرهنگ استفاده از پله های اضطراری را فرا نگرفته اند.
طراحی پلکان فرار به تعداد طبقات بستگی دارد که از طرف صاحبان پروژه ساختمان ها پذیرش ساخت آن ها به دلیل جاگیر بودن پله های فرار و هزینه بر بودن آن ها، بسیار سخت است. اما با توجه به مبحث سوم مقررات ملی ساختمان، ضرورت وجود آن بسیار جدی است، زیرا می توان با طراحی و ساخت پلکان فرار، ایمنی جان افراد را تامین کرد.
ساخت پلکان اضطراری در ساختمان های بلند که در کوچه های باریک هستند، بسیار ضروری است. زیرا در هنگام وقوع حریق و مشکل بودن امدادرسانی به افرادی که در این ساختمان ها ساکن هستند، این پلکان بهترین راه برای نجات جان افراد است.
پلکان فرار باید به نزدیک ترین درب خروجی ساخته شود و اگر تعداد طبقات ساختمان بالای 4 طبقه باشد و کف بالاترین طبقه آن بیشتر از 12 متر باشد (البته در مقررات ملی ساختمان از 12متر به 15 متر تغییر کرده است) به دو راه خروج نیاز داریم.
نکاتی در رابطه با پله های فرار:
1- پله فرار باید در مکانی قرار بگیرد که برای رسیدن به آن از مکان هایی مانند انباری، اتاق ها، آشپزخانه عبور نکنیم.
2- پله فرار باید با سقف پوشیده شود تا شرایط جوی مانند برف و باران، مشکلی برای تردد افراد بوجود نیاورد.
3- پوشش کف پله ها باید همگی از یک جنس باشند.
4- سیستم روشنایی پلکان فرار باید کاملا به طور صحیح درنظر گرفته شود
5- بهتر است سازه پلکان فرار از جنس فولاد باشد، زیرا فولاد از مقاومت بالایی برخوردار است
6- در پلکان اضطراری باید علائم اضطراری و شماره طبقات نصب شود
7- درب های پلکان فرار باید لولائی باشد و رو به خروج باز شود
8- عرض درب ها باید 80 سانتی متر باشد
9- درب های پلکان فرار باید بدون شیشه باشند اما در موارد استثنایی استفاده از شیشه مجازاست
10- پله های فرار نباید دارای پیچ باشد مگر این که منطبق بر شرایط مبحث سوم مقررات ملی ساختمان باشد و بهتر است به صورت رفت و برگشتی باشد