بررسی اهمیت بازیافت بتن
بتن یکی از رایج ترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که در صنعت ساخت و ساز به دلایلی چون دسترسی آسان و قیمت مناسب به طور فزاینده ای مورد استفاده قرار می گیرد. این مصالح ساختمانی پرکاربرد تشکیل شده از آب، سیمان و سایر افزودنی هاست که استحکام و مقاومت مطلوبی را به سازه می بخشد.
نکته حائز اهمیت در رابطه با بتن افت کارایی آن در طی زمان می باشد، چراکه بتن نیز همانند مصالح دیگر با گذشت زمان دچار فرسودگی می شود و مقاومت خود را از دست می دهد، از آنجایی که محدود بودن منابع و حفظ کیفیت محیط زیست لزوم بازیافت مواد و مصالح را اجتناب ناپذیر ساخته است بتن فرسوده شده را می توان با استفاده از روش های خاص خود بازیافت و از آن استفاده مجدد نمود. نکته مهم در این است که فرایند ساخت و تخریب بتن در آلوده کردن محیط زیست سهم بسزایی دارد و بازیافت بتن یکی از روش های توسعه پایدار در فرایند تولید، طراحی و تخریب بتن است. به علاوه بازیافت بتن میزان ضایعات محیطی و زباله های صنعتی را کاهش می دهد.
فرایند بازیافت بتن
در فرایند بازیافت، ابتدا بتن با استفاده از روش های مکانیکی تخریب می شود سپس ضایعات حاصل به محل بازیافت انتقال داده می شوند. روش های مرسوم تخریب بتن عبارتند از :
- استفاده از ماشین آلات
- چکش های بادی
- بیل و کلنگ
- ضربه زدن با گوی فولادی
به طور کلی فرایند بازیافت بتن شامل موارد زیر می باشد:
- ضربه زدن به بتن و خردکردن آن توسط دستگاه های مجهز به چکش های خرد کننده
- غربال سنگدانه های ریز و درشت
- پاکسازی بتن با استفاده از جریان آب و دستگاه های تفکیک کننده و مکش
مزیت بتن های بازیافتی
اگرچه بتن بازیافتی از مقاومت کم تری نسبت به بتن طبیعی برخوردار است اما می توان با اضافه کردن افزودنی های مختلف مقاومت آن را به طور قابل قبولی بالا برد و از آن در بخش های مختلفی استفاده نمود. در ادامه به چند مزیت اساسی بتن بازیافتی اشاره شده است:
- مقاومت و استحکام قابل قبول
- استفاده مجدد با هزینه کمتر
- کاهش هزینه های دفع ضایعات و حمل و نقل
- عدم آسیب به محیط زیست
بتن معمولی کارایی زیاد دارد مانند استفاده در ساخت تونل ها،راه ها،سدها و سازه ها و… اما از بتن بازیافتی به عنوان پرکننده ، بتن غلطکی و بتن غیر مسلح استفاده می کنند. همچنین ضایعات بتنی حاصل از بازیافت بتن در ساخت بلوک سنگ فرش ، نیمکت ، گلدان کاربرد دارد. از بتن بازیافتی در فونداسیون کف و پیاده روها برای ایجاد سطح صاف نیز استفاده می شود . از طرف دیگر در طول تخریب بتن می توان از سنگدانه های آن به صورت درجا در مواد آسفالت خیابان استفاده کرد.
مشکلات و موانع بازیافت بتن
در کنار تمام مزایای بیان شده، استفاده از بتن بازیافتی کمتر مورد استقبال قرار می گیرد که دلایل اصلی آن را می توان مواردی چون:
- اقتصادی بودن استفاده از سنگدانه های طبیعی در تولید بتن
- نیاز به برنامه ریزی و مدیریت دقیق
- رایج شدن باور اشتباه در مورد کیفیت پایین بتن های بازیافتی
- محدودیت های استفاده از بتن بازیافتی، دانست.